Самоубийство за България

Едно убийство и едно самоубийство преди 85 г. в центъра на Скопие остават най-тежкото доказателство за българската мъка по Македония. През 1927 г. патриотката от Тетово Мара Бунева е натоварена с конспиративната задача да се завърне в Скопие и да получи доверието на сръбската администрация, така че да не буди никакво съмнение пред окупаторския режим. Всъщност, ВМРО е осъдила на смърт резидента на сръбската тайна полиция – Велимир Прелич – отговорен за терора над българското население в Македония и пряк виновник за мъченията и убийствата на български студенти по време на Скопския студентски процес. На 13 януари 1928 г. в центъра на Скопие, въпреки агентурата, която го следва  и пази навсякъде, Прелич е застигнат от българското възмездие – Мара Бунева го разстрелва, а след това стреля в себе си. Действието се развива на Каменния мост на р. Вардар. Когато питат издъхващата атентаторка защо е убила Прелич, тя отговаря: „Заради мъченията, които той извърши над моите братя студенти. Защото обичам

Стефан Вълков – българският Мандела

Януари може да бъде обявен за месец на българските дисиденти и мъченици на комунизма. По някаква невидима случайност през първия месец на годината напускат света двама от най-автентичните и емблематични български антикомунисти  Илия Минев (6 януари) и Стефан Вълков (11 януари).

Да запалим свещ за българската Богородица

Късата българска летопис сочи, че около 10 януари 1878 г. Гина Кунчева - майката на Апостола на българската свобода Васил Левски, напуска земния свят. Днес твърдят, че гробът и се намира в двора на храма „Св. Николай” в град Карлово, но официалната историческа памет не говори почти нищо за последните й дни. Може би защото така е най-удобно – да заменим истината с мълчание.

16 години по-късно: Изрязаха ни 10-ти януари от календара, за да коленчим пред всяка власт

"Никога 10 януари, никога съглашението на 4 февруари."ЖАН ВИДЕНОВ, бивш министър-председател,януари, 1998 г."Революцията от януари-февруари 1997 г. е най-значимото постижение на България през ХХ век", ИВАН КОСТОВ, бивш министър-председател, декември, 1999 г.

16 години по-късно изрязахме 10-ти януари от календара

"Никога 10 януари, никога съглашението на 4 февруари."ЖАН ВИДЕНОВ, бивш министър-председател,януари, 1998 г."Революцията от януари-февруари 1997 г. е най-значимото постижение на България през ХХ век", ИВАН КОСТОВ, бивш министър-председател, декември, 1999 г. 16 години от десетоянуарските събития тайната какво точно се случи в парламента се пази и до днес от основните участници тогава. Останал е само споменът от романтичните скандирания и свирепата картина от онази страшна нощ през 1997 г., когато полицията би студенти и депутати пред парламента. По-късно от червената кухня излезе информация, че се е обмисляло да бъдат бити всички, които протестират. Това обаче означаваше избухването на гражданска война. Със сигурност обаче научихме едно: търпението на българите е безкрайно. Докато се сти

Кървавите следи на новия Исус стоят по България

Турският терорист Мехмед Али Агджа ще остане винаги като мръсно петно върху България. 9 януари е дата, която ще ни напомня за връзката със сивия вълк и замесването на името на България с атентата срещу покойния вече папа Йоан Павел Втори.

Българи в Македония почитат паметта на Мара Бунева

Българският културен клуб - Скопие (БККС) отбелязва днес 85 години от гибелта на Мара Николова Бунева – българска революционерка, член на Вътрешната македонска революционна организация.