Българин прави постижение, за което днес нацията не може да мечтае

Няма шега - на 3 февруари през вече далечната 1921 г. българинът Хараламби Джамджиев регистрира пред чехословашките патентни органи в Прага свой модел самолет под името “Бързолет”. В него използва за самолетно крило тесни (ивични) профили. Така България се оказва сред световните пионери в конструирането на съвременни летателни машини. Всъщност невероятният българин конструира летателна машина още през 1895-1896 г. и патентова летателен апарат под името „Нова система аероплан" във Франция на 16 февруари 1911 г. Той е регистриран под номер 26244.

„Кървавият четвъртък”

След като убиват княз Кирил, комунистите изказват съболезнования на близките му На 1 февруари 1945 г. „Народният съд” на комунистическия режим осъжда на смърт тримата регенти Н.Ц.В. Княз Кирил, ген. Никола Михов и проф. Богдан Филов. На смърт са осъдени още 8 царски съветници, 22-ма министри от последните три правителства преди 1944 г., 67 депутати, 47 генерали и висши офицери. 150 души. Почти целия политически елит на България до комунистически преврат на 9 септември. Как е преминал този кървъв четвъртък, разказва царица Иоанна. Faktor.bg ви предлага откъс от нейната книга „Спомени”, написана през 1964 г. и публикувана за пръв път на български през 1991 г.  „Присъдата на процеса на регентите и на министрите бе произнесена  в чети

Агент „Стоянов” разпределял порциите във фонд „Научни изследвания”

Проф. Рангел Гюров, който тази седмица подаде оставка като председател на съвета на фонд „Научни изследвания” е сред учените, които са свързани с бившата Държавна сигурност. Неговото име фигурира в списъка на преподавателите, заемащи ръководни постове в Нов български университет, чиято принадлежност към ДС беше обявена от комисията по досиетата през 2012 г. Според данните в архивите през 1970 г. Рангел Гюров (1949) е привлечен от Трето управление на ДС(военното контраразузнаване) като осведомител под псевдонима „Стоянов”. По това време той е бил 21-годишен. Гюров е работил и за Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. Свален е от оперативен отчет през 1973 г. Досието му не е запазено. Фактът на принадлежност към ДС на Гюров е пропуснат от повечето медии покрай разразилия се скандал с фонд „Научни изследвания”. В началото му сам

От днес започват страстите на Апостола

Левски е имал четири страстни седмици, за които почти никога не се сещаме. На 22 януари 1873 г. султан Абдул Азис потвърждава смъртната присъда на Дякона и тя става окончателна.  До обесването му на 19 февруари Апостола преживява напълно изолиран и забравен последните 28 дни от живота си в софийския зандан. 

Живков скрепи любовта на ДПС с БСП

18 януари е ден на повратностите в новата българска история. През 1985 г. на специална среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети от страната е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци. Тодор Живков, който тогава е първият човек в държавата, триумфира от победата. Благословената от него секретна операция за покръстване на турците протича “победоносно”.

Самоубийството на Ян Палах е вероятното обяснение за днешна България

Днес се навършват 44 години от зловещия ден на далечната 1969 г. – чешкият студент Ян Палах се самозапалва  на централния Вацлавски площад в Прага. Саможертвата му е знак на протест срещу смазването на Пражката пролет от Съветския съюз година по-рано.