Живков скрепи любовта на ДПС с БСП

18 януари е ден на повратностите в новата българска история. През 1985 г. на специална среща на Политбюро на ЦК на БКП с първите секретари на окръжните партийни комитети от страната е отчетено, че до момента са сменени имената на 310 000 български турци. Тодор Живков, който тогава е първият човек в държавата, триумфира от победата. Благословената от него секретна операция за покръстване на турците протича “победоносно”.

Реално на това заседание за първи път се говори официално за "възродителен процес" и за  измисленото от комунистите връщане на етническите турци към родовите им български корени.

Само пет години по-късно, през 1990 г. е издадена заповед за ареста на Тодор Живков. След промените на 10 ноември 1989 г. диктаторът е свален от власт и са му повдигнати няколко обвинения, сред които и за насилственото провеждане на възродителния процес. Реално до днес делото е смачкано от прокуратурата, няма нито един осъден, а жертвите и палачите от ДПС и БКП-БСП са в братска прегръдка и единомислие.