​Семейните шеги на Бокови, спестовници от закуски

Връзки с Мутигруп и ДС-генерал трасират пътя на успеха

Кандидатура на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН продължава да бъде в обществения фокус на България. Първанов и АБВ обявиха война на правителството, ако се стигне до провал. Но премиерът Борисов продължава мълчаливо да отказва официална подкрепа.

Faktor.bg публикува поредица за Ирина Бокова (виж тук Първа, ВтораТрета и Четвърта част, б.р.), осъществена с помощта на колеги от САЩ и Франция.

ПЕТА ЧАСТ

На 22 септември 2009 Ирина Бокова е номинирана за генерален директор на ЮНЕСКО от Изпълнителния съвет на организацията. Бокова получава 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията при петия, последен тур на гласуването.

Кандидатурата ѝ е утвърдена от Общото събрание на всички 193 страни-членки на ЮНЕСКО на 15 октомври 2009 година с 166 гласа „за“, 7 „против“ и 2 „въздържали се“.

На 23 октомври 2009 Ирина Бокова полага клетва като генерален директор на ЮНЕСКО.

На 15 ноември 2009 Бокова официално поема поста Генерален директор на ЮНЕСКО .

Действащи български дипломати разказват за шегите на нейния съпруг Калин Митрев, когато научил какъв е бюджета на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура. "Това доволно потриване на ръце и намигане, когато му казахме за каква сума става дума, беше разбира се шега", казва един от присъстващите на дипломатическия купон. Сериозната и без чувство за хумор Ирина Бокова изглежда е заобиколена с шегаджии. Брат и пък се шегуваше в началото на Прехода за отговорността на комунистите за избиването на хиляди българи.

Поемал вината с мезета!

Но Калин Митрев съвсем не се шегува по-късно, когато използва влиянието на съпругата си, за да заеме поста на Стефка Славова - директорът за България, Полша и Албания в Европейската банка за възстановяване и развитие. Тя е уволнена без никакви причини. За разлика от нейния предшественик М'Боу, за когото " Ню Йорк таймс" беше писал, че е " култивирал метода "аз на тебе, ти на мене" до степен на висше изкуство", няма данни или основания да се твърди, че лично Бокова е интервенирала за назначаването на своя съпруг. Нейните цели и поставените и задачи надхвърлят подобен подход. Изглежда Калин Митрев просто е използвал името на Ирина.

С финансовите и административни дела на ЮНЕСКО през първия мандат на Ирина Бокова уж всичко вървеше кротко и тихо, докато изневиделица избухна скандал с назначена "калинка" на шефски пост, оповестен от „Бивол“.

Конфиденциален доклад на Бюрото за вътрешен одит и разследвания на ЮНЕСКО разкрива подробности около скандално назначение на Ана Луиза Томпсън-Флорес за шеф на Бюрото за стратегическо планиране /БСП/. Институцията де факто управлява бюджета и парите на организацията, а шефският пост в БСП е със статут на заместник-генерален директор на агенцията по културата и науката към ООН. Оказва се обаче, че при назначението са допуснати драстични нарушения, свързани с конфликти на интереси, теч на конфиденциална информация, манипулиране на процедурите на ЮНЕСКО и предявяване на фалшива диплома от кандидата. Отговорността е на най-високо ниво, като в документа многократно са цитирани действията на Ирина Бокова.

Ирина Бокова, както и двамата и съпрузи - Калин Митрев и журналистът-разузнавач Любомир Коларов, са били в една или друга степен

протежирани от генерал Любен Гоцев.

Бившият външен министър, висш служител на Първо главно управление на ДС и резидент на разузнаването в САЩ, винаги е показвал голям респект към Ирина Бокова. Според бивши служители на разузнаването Любен Гоцев е бил съвсем наясно със силните московски връзки на Бокова. Освен това, още след постъпването си във Външно министерство преди близо 40 години, Ирина винаги се е отличавала с точност и работоспособност. Не така стоят нещата с Любомир Коларов, когото неколкократно Гоцев е характеризирал като "лека артилерия" и човек, на когото не може да се разчита. А Калин Митрев пък е ползван често от генерала за мръсни поръчки.

Бившият парламентарен секретар на Жан Виденов и поръчител на Сергей Станишев за членство в комунистическата партия, Пламен Николов, разказва пред медии за работата на Митрев в МУЛТИГРУП: " Един ден виждам, че от принтера излизат бланки на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Питам го какво е това. А той: “Това са бланки за разрешителни за експорт на дизелово гориво”. Времето на югоембаргото е. Попитах го: “А те защо излизат на твоя принтер?”. Той се позасмя и ми отговори: “Защото са сканирани на моя скенер!”. Пак попитах: “Какъв е смисълът да сканираш един готов документ и да го възпроизвеждаш като документ?! Могат ли с N на брой документи да минат N на брой количества?”. Той отговори: “По принцип могат, зависи. Малко подкупът е по-висок,  но това не е моя работа! Ако ти имаш правилния комплект електронни шрифтове, ти можеш да промениш съдържанието на бланката! Ето, сега правя бланки за фирмата “Булс” на Елена Костова, която не знае, че е получила разрешение от ООН и изнася дизел за Сърбия"

Според Пламен Николов поръчката е била дадена от генерал Гоцев. " Очевидно Любчо Гоцев, от една страна, е искал да бъдат произведени такива документи за Елена Костова, които да се извадят в подходящия момент, а от друга - е искал да нарочи Илия Павлов пред Иван Костов!

Да каже на Иван Костов: “Виж тези в “Мултигруп” какво правят срещу тебе и срещу жена ти!", разказва Николов.

Наскоро стана ясно, че финансите на семейството на Бокова са в блестящо състояние от 2011 до днес. Това показа публичния имотен регистър на Ню Йорк. Фамилията е придобила 

два апартамента в Манхатън

за 2,4 милиона долара кеш.

Ирина Бокова придобива първия си апартамент в Манхатън, Ню Йорк, на 6 ноември 2012 г. Цената, платена без ипотека, е 1 189 438 долара. Съсобственик се явява нейният съпруг Калин Митрев. Квартирата от 84,6 кв.м. е близо до сградата на ООН на 46-та улица и 3-то авеню. Като пълномощник по сделката е посочен синът на Бокова - Павел Коларов, като тя е посочила за свой адрес неговия адрес в Ню Йорк, въпреки факта, че официално по това време Ирина Бокова пребивава постоянно в Париж, показва проверка на „Биволъ“.

Вторият апартамент, с който се сдобива семейството срещу 1 225 000 долара, е малко по-далеч от ООН – на 2-ро авеню и 53-а улица. Той е малко по-малък като площ – 76,5 кв.м., но пък е в модерна сграда, построена през 2006 г. Покупката се е случила на 3 април 2014 г. и пълномощник отново е синът на Бокова.

Самият Коларов сключва ипотечен заем за 870 000 долара на 5 декември 2008 г., с който придобива апартамент в близост до 5-то авеню. По това време Бокова вече е избрана за шеф на ЮНЕСКО и трябва да встъпи в мандат от 1.1.2009 г. На 4.10.2012 г. заемът към банката JP Morgan Chase, по който длъжници са Коларов и жената, с която съжителства, вече е заличен.

Експерти смятат, че дори и да е спестявала от закуски, фициалните доходи на Ирина Бокова през последните години, както и имотните сделки, които тя е извършвала в България стигат за един от апартаментите. Бокова обаче обяснява, че информацията е некоректна, а приходите й са достатъчно високи, за да си позволи луксозните имоти в Ню Йорк.

Снимки в галерия:

1. Във вихъра на танца с Калин Митрев

2. Ген. Любен Гоцев

3. Босът на Мултигруп Илия Павлов

Следва Шеста част