​Специалитетът на Бокова - военни съюзи, контрол над въоръжаванията, системи за нападение и отбрана

Съветският блок активизира шпионажът за развитие на високите технологии

Ирина Бокова, може да свали българското правителство, ако не бъде номинирана официално за поста генерален секретар на ООН. „Войната“ вече бе обявена от Георги Първанов и формацията му АБВ, а на фронтовата линия до тях вече застанаха кръгове на задкулисието - монархия, олигархия, червена номенклатура, кадри и зависими от ДС. Бившият външен министър Паси дори плаши, че Борисов проваля цяла Източна Европа. Опасно е, че зад родната истерия в подкрепа на Бокова прозира сянката на Кремъл, а това е красноречив знак, че това не са интереси на България.

Faktor.bg публикува поредица за Ирина Бокова (виж тук ПърваВтора и Трета част, б.р.), осъществена с помощта на колеги от САЩ и Франция.

ЧЕТВЪРТА ЧАСТ

Бивши западни дипломати и ветерани от времето на Студената война са единодушни, че Пеню Костадинов е притежавал умението да създава приятелства. Ведър, приветлив и усмихнат, с добро и нехапливо чувство за хумор той е успявал бързо да стопи разстоянието между себе си и своя събеседник още при първия разговор. Тази негова способност е била рано забелязана и наред с владеенето на западни езици и инженерното образование е главна причина за неговото вербуване. По-късно, в съветската разузнавателна школа, за която Костадинов вече свободно разказва, тези вродени умения са били шлифовани.

За да бъде изпратен втори път на работа в САЩ само в рамките на едно десетилетие показва, че неговите шефове във външното разузнаване са били много доволни от неговата дейност. Макар, че носи рискове - вече е познат на американските служби и почеркът му на разузнавач е анализиран, през 1979 година. Костадинов се отправя със семейството си за втори път зад океана.

Това е период на активизиране на ръководените от Москва български тайни служби в чужбина. Българското външно разузнаване е свързано с основните канали за контрабанда на наркотици и конвенционални оръжия. Често се действа безскрупулно и не се подбират партньори - Първо главно управление на Държавна сигурност поддърж

топли връзки с терористични организации в Европа, Латинска Америка и Близкия изток

Използват се и брутални средства - в Лондон е убит писателят Георги Марков, а в Париж е направен опит за убийството на журналиста Владимир Костов. Българските служби са в тесен контакт със "Сивите вълци" и са заподозрени в активно участие за ликвидирането на Папа Йоан Павел II.

Макар да изпълнява и външно-политически задачи на разузнаването, няма сведения Пеню Костадинов да е бил използван за мръсни поръчки. Той работи главно по линия на така нареченото "научно-техническо" разузнаване, чиято основна задача е да краде западни технологии за военната промишленост на Съветския блок. Краят на 70-те и началото на 80-те години на миналия век са период на бързо развитие на високите технологии, а страните от Съвета за взаимопомощ( СИВ) или същите държави, които формират Варшавския пакт изостават значително от Съединените щати, Япония и Западна Европа. Съветската военна машина се задъхва от липсата на собствен научно-технически потенциал и кражбата на западни технологии става приоритет за разузнаванията на пакта. В периода между двете си назначения за търговско аташе в Ню Йорк Пеню Костадинов получава допълнителна подготовка от съветски специалисти в областта на ядрените технологии. Все пак той е инженер в съвсем различна сфера. Между 1979 година, когато пристига за втори път в САЩ и края на 1983 година, когато е арестуван от Федералното бюро за разследване, Костадинов търси и намира в няколко случаи възможности да се добере до важни документи, свързани с американските ядрени програми.

Седемдесетте години са период и на сериозни кадрови промени в българското външно министерство. Все по-малко са останалите там полуграмотните служители, напълнили министерството в първите години след деветосептемврийския преврат. Новите назначения в чужбина и в самото министерство са на хора, подготвени в съветски дипломатически и разузнавателни школи, но все „наши деца“. Дошло е времето на млади, амбициозни и квалифицирани кадри като Ирина Бокова да поемат щафетата от

слабо-грамотните бивши партизани

и провинциални партийни функционери.

Ирина Бокова получава солидно образование в Московския държавен институт за международни отношения. Особено важна е тясната и специалност - военни съюзи, контрол над въоръжаванията, оръжейни системи за нападение и отбрана. Подготовката на Бокова обхваща сферите на съвременните оръжия и технологии. Но все пак тя не е ядрен физик или инженер и това е само малка част от школовката й. Основната област, в която е подготвяна е детайлно познаване на военно-промишлените отношения в Съединените щати. Преди комадироването и в Ню Йорк през 1982 година, Ирина Бокова изучава главно частните корпорации, които произвеждат военна техника и кадровия състав на цивилните контрактори в Америка. Според нейни колеги от онова време, които след промените емигрираха в Западна Европа и Северна Америка - младата Ирина едва ли не е знаела поименно основните фигури в тази област - от хората, които взимат решения в корпорациите, комисиите в двете камари на Конгреса и Пентагона, до учените и техническите специалисти във военната индустрия и индустрията за стоки с двойно предназначение.

Снимка в галерия: Братска прегръдка между вътрешния министър на ГДР Ерих Милке и българския разузнавач

Следва Пета част