Путин: Русия ще добави 40 нови балистични ракети към ядрения си арсенал

Представител на министерството на отбраната от своя страна обвини НАТО в провокиране на нова надпревара във въоръжаването

Русия ще добави повече от 40 нови междуконтинентални балистични ракети към ядрения си арсенал тази година, съобщава "Ройтерс". Представител на министерството на отбраната от своя страна обвини НАТО в провокиране на нова надпревара във въоръжаването. "Повече от 40 нови междуконтинентални балистични ракети, които са в състояние да преодолеят и най-технически съвършените противоракетни системи, ще бъдат добавени към състава на ядрените войски тази година", заяви Путин в рамките на изказването си на военно и оръжейно изложение.

Заявката идва ден след като представители на руското министерство на отбраната осъдиха плановете на НАТО да разположи танкове и артилерия в страните от Източна Европа, които бяха определени като "най-агресивното действие на САЩ от студената война насам".

Представители на руската администрация вчера обявиха, че Москва ще даде "адекватен отговор", ако САЩ изпълнят плана си за разполагане на военна техника в Източна Европа, в това число в балтийските държави. "Имаме усещането, че нашите колеги от страните от НАТО ни тласкат към надпревара във въоръжаването", заяви заместник-министърът на отбраната Анатоли Антонов по време на изложението.

На изложението ще бъде представено и новоразработено "микровълново оръдие".  Новото оръжие ще бъде в състояние да деактивира дронове, ракети и други снаряди, твърди говорител на държавния концерн "Ростех". "Новата система разполага с мощен генератор и рефлекторна антена, контролна система и система за пренос на информация, фиксирани върху системите за ракети земя-въздух "Бук". Веднъж поставено на специална платформа, "микровълното оръдие" предоставя 360-градусова защита на даден периметър", казва той. Освен че може да деактивира дронове и бойни глави, новото оръжие може да прекъсва радиовълни и дори да "спира техниката" на ниско прелитащи самолети. Обсегът му е 10 км, съобщава "Спутник".