Македония си постави стратегическа цел - членство в ЕС и НАТО

Македонското външно министерство също реагира на официалните изказвания от страна на съседни и чужди държави. Стратегическата цел на Македония е интреграцията в Европейския съюз и НАТО и заплахите за блокади на членството на страната не допринасят за стабилността на региона, гласи изявлението на македонското външно министерство.

“Мирното съжителство между различните етнически и религиозни общности e основа на македонското общество и всички ние сме обединени за европейско бъдеще на страната”, подчертава македонското външно министерство.

Причината за реакцията основно е изказването на албанския премиер Еди Рама по време на регионална среща посветена на борбата с тероризма в Тирана. Албания, която е член на НАТО от 2009-та г., налага вето на членството на Македония в Алианса.

”Въпреки добрата воля за членство на Македония в НАТО, това не може да се случи, ако Скопие не приложи стриктно Охридското споразумение. За съжаление в Куманово термините албански и тероризъм се използват заедно в опит да се придаде терористична приставка на етническата общност. За Македония трябва да е ясно, че албанците остават съставен фактор в страната”, заяви Рама.

Същевременно македонските власти започнаха предаване телата на загиналите при полицейската операция в квартал Дива Населба. При сраженията, които избухнаха на 9 май, загинаха 10 членове на въоръжената група – 9 от тях са граждани на Косово.

Подробностите около полицейската операция остават неясни. Косовските власти ще извършат аутопсия на загиналите членове на въоръжената група, което може да хвърли и повече светлина около акцията, която разтърси региона. Същевременно в Македония цари затишие пред буря, пишат местните медии. Медийните бомби, протестите за и против правителството, преговорите между партии са преустановени.