Физици търсят тайни съоръжения под древната столица на маите Чичен Ица

Ще използват технология, известна като електромагнитна томография

Мексикански учени започват мащабно изследване на пространствата под пирамидите в Чичен Ица, знаменитият древен град на маите. Целта е да се доберат до тайни съоръжения, гробници и др.

Физици от мексиканския Националния институт по геофизика ще проучат почвения пласт под храма Кукулкан в древната столица на маите Чичен Ица, използвайки технология, известна като електромагнитна томография. С нейна помощ те ще избегнат разкопки под каменната пирамида, които биха увредили древното чудо на строителната техника.

Под храма ще бъдат поставени 96 електроди, които ще подават електричество към повърхността. Ако под Кукулкан има някакво помещение, електрическото съпротивление на материала ще отчете наличието му. Резултатите ще бъдат обработени от специален софтуер и ще бъдат нанасяни на тримерна (обемна) карта.

При следващата фаза на проекта ще се слагат електроди в надземната част на храма и ще се направи тримерна карта на вътрешността му. Така учените ще получат ценна информация за строежа на древните съоръжения на маите.