Путин не разреши на военните си да бомбардират Алепо

Забраната се отнася конкретно и само за града

Президентът и главнокомандващ на руските въоръжени сили Владимир Путин смята за нецелесъобразно възобновяване на въздушните удари в Алепо. Това съобщи пред журналисти президентският говорител Дмитрий Песков.

Прекъсването на руските въздушни удари по терористите в Сирия се отнася единствено за Алепо, заяви днес пред журналисти руският президентски говорител Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. "Хуманитарната пауза е само в района на Алепо", каза той.

Русия си запазва правото в случай на крайна необходимост да използва всички налични средства за противодействие на провокациите на терористичните групировки в Алепо, посочи Песков, коментирайки искането на руския генерален щаб към Путин, който е върховен главнокомандващ на руските въоръжени сили, да бъдат възобновени въздушните удари по източната част на Алепо.

Говорителят каза, че засега руският президент смята за ненужно да бъдат възобновявани въздушните удари в Сирия. Мотивът му е, че това ще даде време на САЩ да разграничат терористичните групировки от умерената опозиция, както и че ще позволи на въоръжените бойци и гражданското население да напуснат Алепо, посочи Песков, цитиран от Ройтерс.

Той заяви, че стратегическите решения за хода на операцията в Сирия ще взема Путин, а генщабът - за оперативното ръководство. "Без съмнение генералният щаб осъществява оперативното ръководство, но що се отнася до поставянето на стратегическите задачи и вземането на стратегическите решения - те са работа на (върховния) главнокомандващ", каза Песков, цитиран от ТАСС, в отговор на въпрос кой ще взема решенията за прекратяване на хуманитарната пауза в Алепо и другите военни действия на Руската федерация в Сирия.

Той посочи, че "решенията за по-нататъшните действия ще се вземат в зависимост от обстановката". Дали ще се обявяват предварително или не ще зависи от това доколко би било целесъобразно, каза Песков.

При вземането на такива решения ще се отчита становището на генщаба и информацията, която идва от самата Сирия. Песков каза още, че нови контакти между Путин и Обама за Сирия в близко време не се планират.