Хакери публикуваха планове на Кремъл за удари срещу Украйна, Москва отрича

Русия готвела фалшиви компромати срещу правителството в Киев и атаки чрез опозицията

Украинската хакерска група CyberJunta обяви, че е разбила имейла на един от най-близките съветници на Владимир Путин по въпросите, свързани с Украйна – Владислав Сурков. В тях е описан план за дестабилизиране на Украйна от страна на Русия през 2016 - 2017 г. 

Говорителят на украинското разузнаване Олександър Ткачук е категоричен, че имейлите са автентични. От Кремъл моментално отрекоха. Руският говорител Дмитрий Песков обяви електронните писма за фалшификат, защото Сурков не ползвал въобще електронна поща, пише „Спутник“. CyberJunta набляга особено на два имейла, писани от асистента на Сурков Павел Карпов до самия Сурков. Първото писмо е озаглавено „Приоритетен план за действие за дестабилизация на социално-политическата обстановка в Украйна“, а вторият е „План за действие с конкретни мерки за постигане на федерален автономен статус на област Закарпатия“. В документа от първия имейл детайлно се описва как могат да бъдат организирани „национални“ протести срещу действащото украинско правителство с помощта на опозиционни партии като Опозиционния блок (наследникът на Партията на регионите на бившия украински президент Виктор Янукович), „Баткившчина“, т.е. партията на бившия украински премиер Юлия Тимошенко и Радикалната партия на Олег Ляшко. 

За целта се предвижда пускането на компромати – фалшиви видео и аудиоклипове, както и изфабрикувани копия на кореспонденция между украинския президент Петро Порошенко и негови приближени, които доказват корупция на високо ниво във властта в Киев. Активирането на компроматите щяло да стане с помощта на действащи украински депутати. 

Относно Закарпатието и статусът му, идеята, описана в мейла на Карпов до Сурков, е да се финансират определени групировки, за да може да протекат процеси като в Донецк и Луганск. „Познавам Сурков от над десет години и съм чувал какво ли не за него. В повечето случаи чутото е било много далеч от истината“, лаконично коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.