Освен "Макдоналдс" Ватикана ще има и "Хард рок кафе"

Кардинали протестират публично срещу решението

Освен "Макдоналдс" Ватикана ще открие и заведение от веригата "Хард рок кафе", съобщиха източници от Светия престол.

Сградите в непосредствена близост до площад "Свети Петър" и едноименната базилика, в които ще се помещават заведенията на двете американски вериги, са ватиканска собственост и се управляват от Администрацията на имуществото на Апостолическия престол (АСПА).

За новото "Хард рок кафе" е определена бивша книжарница на монашески орден. Тъй като тази верига набляга на търговията със сувенири, нейното присъствие в този наситен с туристи и поклонници район не би трябвало да предизвиква отрицателни реакции, смятат от АСПА. Досега няма регистрирани протести за разлика от проекта на "Макдоналдс", чийто бъдещ ватикански филиал римляните вече кръстиха "Макватикан".

Заведението за бърза храна ще се настани в сграда, обитавана от седем кардинали, а в миналото бе резиденция на кардинал Йозеф Рацингер, впоследствие папа Бенедикт Шестнадесети. Преди това там се помещаваше банков клон.

Пръв протестира публично кардинал Елио Згреча, който се нарежда сред най-големите световни специалисти по биоетика. Той нарече решението "противоречиво и перверзно", тъй като "въобще не зачита архитектурните традиции на един от най-характерните площади". Протестира и комитетът за съхраняване на историческото наследство на старинния римски квартал Борго, в който се намира ватиканският имот, чиято фасада скоро ще се окичи с емблемата на "Макдоналдс".

Двете заведения ще се водят на ватиканска територия, защото въпросните сгради се ползват с екстериториалност съгласно споразуменията между Ватикана и Италия.