Папата срещна враждебност от православните водачи в Грузия

Светият отец заяви днес , че католиците никога не бива да се опитват да обърнат в своята вяра православните християни

Папа Франциск срещна враждебност в Грузия, където е на посещение. Агенциите леко я омаловажават.

 По време на посещението си Франциск усети пренебрежителното отношение към себе си от страна на Грузинската православна църква, отбелязва ДПА. Светият отец заяви днес , че католиците никога не бива да се опитват да обърнат в своята вяра православните християни. Прозелитизмът е голям грях, каза папата.Той каза това на среща с католици в Грузия, отговаряйки на техни въпроси.

"Не бива никога да убеждавате православните да приемат католицизма, те са наши братя и сестри, последователи на Исус Христос", каза още папата.
Тези думи бяха произнесени часове след като водачите на Грузинската православна църква не дойдоха на месата, която отслужи Светият отец.
"Икуменизмът означава да бъдем приятели, да вървим заедно, молейки се един за друг и да работим за благото на другия, когато е възможно. никога не трябва да осъждаме или да преставам да говорим с брат или сестра заради това, че те са православни", каза папата.
Усилията на папата да подобри отношенията между Ватикана и Грузинската православна църква претърпяха до известна степен публичен провал, след като патриаршията реши да не изпраща своя официална делегация на месата, която отслужи папата, и отново заяви, че православните вярващи не могат да участват в католически богослужения, отбелязва Асошиейтед прес.
Бракът е "най-красивото Божие творение" и хората, които се изкушават да изневеряват, трябва незабавно да потърсят помощ, каза днес папа Франциск, изпращайки силно послание срещу развода, предаде ДПА.

Трябва да направим всичко, за да спасим брака, подчерта Франциск и отбеляза, че има три "вълшебни думи" - извинявай, благодаря ти и съжалявам - които могат да помогнат при брачните кавги, както и че двойките може да спорят, но не бива да си лягат, без да се помирили.