Разследване посочи Русия като виновна за сваления Боинг 777 в Донбас

Самолетът от полет MH17 е ударен от ракета 9М38-М1 от система

Заключението на международната група прокурори, водени от Холандия, за катастрофата с малайзийския Boeing-777 в Донбас през юли 2014г. е, че пътническият самолет е свален със зенитна система "Бук,-М1", доставена от Русия в контролираните от бунтовниците райони на Източна Украйна. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на данни на роднини на загиналите, пише "Дневник". 

В този документ се казва, че самолетът от полет MH17 е ударен от ракета 9М38-М1 от система "Бук-М1".

Роби Олерс, братовчед на загиналата Дейзи Олерс, заяви, че разследващите са идентифицрали около 100 заподозрени за катастрофата. Прокурорите обаче не могат да повдигнат обвинения, тъй като няма международно споразумение кой съд би могъл да гледа подобно дело.

На семействата на загиналите 298 души е било съобщено и че ракетата е върната обратно в Русия веднага след инцидента.

Пред лондонския "Гардиън" холандският експерт Роберт ван дер Роер от гражданската разследваща група Bellingcat казва, че следователите още не са установили кой точно е "натиснал копчето". Но тяхната организация смята, че използваният комплекс е на въоръжение в 53-та зенитно-ракетна бригада на въоръжените сили на Русия и списъкът на заподозрените е ограничен до около 20-на военни.

Кремъл отхвърли новите заключения още преди официалното им представяне с твърдението, че категорично малайзийският самолет не е свален с ракета, изстреляна от територия на проруските сепаратисти.

Запитан от журналисти, говорителят Дмитрий Песков заяви, че данни от руските военни радари показвали, че ракетата е дошла от другаде.