Кремъл: Отказахме на Меркел да подкрепим Кристалина Георгиева

И след последното гласуване Бокова не успя да получи нужната подкрепа и остана чак на пето място в надпреварата за шеф на ООН

Опитите да се повлияе на страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН са неприемливи. Информациите в българската преса, че Русия може да подкрепи подобни действия са лъжа. Това е официалната позиция на Кремъл, която обяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

Изявлението си тя направи в отговар на въпрос на ТАСС относно съобщенията в българските медии, че канцлерън Ангела Меркел била уговорила руския президент Владимир Путин да подкрепи като кандидат от Българя на поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева, вместо издигнатата по-рано от София Ирина Бокова, съобщава ТАСС.

"Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг кандидат от България, а не за издигнатия официално", каза Захарова. "Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи", добави тя.

"Ние видяхме тези публикации в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да промени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи. Това не може да бъде определено по други начин, освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри", подчерта говорителката на руското външно министерство.

В артилерията на Кремълската подкрепа за Ирина Бокова се включи и говорителя на Владимир Путин - Дмитрий Песков.

Съобщенията в някои български медии, че Русия се била съгласила да подкрепи друг кандидат от България за поста генерален секретар на ООН, вместо официално издигнатата директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова, не съответстват на действителността, заяви Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. 

"Това не е така", каза той, коментирайки съобщенията, че подобна договорка уж била постигната по време на срещата на руския държавен глава с канцлерката на Германия Ангела Меркел в кулоарите на неотдавнашната среща на върха на Г-20 в Китай. 

Вчера вътрешният министър Румяна Бъчварова открехна завесата към тази тема. Тя заяви, че на извънредно заседание на Министерския съвет във вторник се очаква премиерът Борисов да постави въпроса правителството да издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН. В някои български медии беше тиражирана информация, че Меркел е съгласувала смяната с Путин и той се бил съгласил. Аргументът за смяната на кандидата ни е, че досегашната официална кандидатка на България Ирина Бокова очевидно е изчерпала възможностите си. И в четирите гласувания за нов генерален секретар тя остава достатъчно далеч в надпреварата, заемайки едва пето място в класацията. 

Както вече стана известно бъдещият шеф на ООН трябва да бъде избран без нито един глас "против" от страна постоянна членка на Съвета за сигурност. А Великобритания заяви категорично, че никога няма да подкрепи Ирина Бокова, което на практика показва, че изборът е обречен.