Алексис Ципрас: ЕС се е запътил „бълнувайки към пропаст“

Страната очаква облекчаване на дълга до края на 2016 г., за да може икономиката й да се възстанови

„Гърция спази своята част от споразумението и очаква същото от партньорите си. Ние не просто търсим, ние изискваме и очакваме специални мерки, които да направят дълга устойчив, като част от сделката, която имплементираме“, заяви министър-председателят Алексис Ципрас пред вестник Realnews.

Той заяви, че ЕС се е запътил „бълнувайки към пропаст“ придържайки се към правилата за икономии, които създават огромни неравенства между членовете, предава Reuters. Страната очаква облекчаване на дълга до края на 2016 г., за да може икономиката й да се възстанови.

„Облекчаването на дълга ще бъде последвано от намален бюджетен излишък след 2018 г., което ще отвори пътя за икономическото възстановяване“.

Гърция е ангажирана да се придържа към първичен бюджетен излишък – като бъдат изключени падежите по дълговете – от 3,5 % от БВП до 2018 г., като част от третата си спасителна програма от 2010 г. насам.

Международният валутен фонд, който все още не е решил дали ще участва във финансирането на третата програма, заяви че целта за излишък от 3,5 % отвъд 2018 г. не са реалистични за Гърция и призова за по-леки фискални цели, за да вземе част в кредитирането..