Тръмп готов да признае анексията на Крим от Русия

Той призова Русия да хакне имейлите на Хилъри Клинтън

Доналд Тръмп отново предизвика скандал със свое изказване. Във Флорида кандидатът на републиканците призова Русия да хакне имейлите на опонента му в президентската надпревара Хилъри Клинтън, за да открие “липсващите 30 000 мейла”, изпратени по времето й като държавен секретар.

"Би било интересно да се види, ще ви кажа това, Русия, ако слушате, надявам се, че можете да откриете 30 хиляди мейла, които липсват. Мисля, че ще бъдете възнаградени щедро от нашета преса. Имейлите би трябвало да съдържат някои "красоти", заяви той на пресконференция във Флорида. 

По време на същата пресконференция Тръмп обяви, че ако бъде избран за президент на САЩ ще обмисли дали да признае Крим за част от Руската федерация и да свали санкциите към Москва. 

Тръмп допълни, че Путин "говори много лоши неща", но въпреки това би желал да подобри отношенията на САЩ и Русия.

"Путин не изпитва никакво уважение към президента Обама, но мисля, че мен ме уважава и харесва", каза той. 

Реакцията на Демократическата партия не закъсня. 

"Това е първия път, в който кандидат за президент активно окуражава чужда сила да извършва шпионаж срещу свой политически опонент", коментира главният политически съветник на Хилъри Клинтън Джейк Съливън. 

Уилиам Линдзи-законодател от Лонг Айлънд коментира:

"Доста е налудничаво кандидат за президент да моли чуждо правителство да се меси в кампания за държавен глава на друга страна. Това е повече от осъдителна постъпка." 

По-късно Тръмп обясни, че няма "нищо общо с руснаците"  и допълни, че цялото му замесване с руснаците е "отвличане на вниманието".