Атентаторът Далил не искал да се взриви в конкретния момент

Нападателят имал съучастник

Мохамед Далил, сириецът, който се взриви в германския град Ансбах и рани 15 души, е поддържал "пряк контакт" по интернет със съучастник, съобщи баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман, цитиран от агенция dpa.

По думите му това е ставало в онлайн чат "с някой, който е имал значително влияние върху терористичния план".Разговорът е бил воден през мобилния телефон, като е приключил непосредствено преди атаката. Полицията се опитва да разбере, дали е имало и инструкции преди това как да се подготви бомбата и дали експлозията не е станала преди планирания момент.

"Има признаци, че нападателят не е искал да я задейства точно в този момент", поясни говорител на баварското вътрешно министерство."Ислямска държава" пое отговорността за нападението до музикален фестивал в Бавария, при което 27-годишният сириец с психически проблеми взриви раница с експлозив и остри предмети, целящи да предизвикат по-голямо поражение.

"Ал Набаа", седмичникът на групировката, публикува във вторник текст за случилото се в Ансбах, като посочва името на Далил и твърди, че заговорът е внимателно подготвен в постоянен контакт с "войник" на "Ислямска държава". За две от четирите последни атаки в Германия от изминалата седмица отговорност пое групировката.