Сергей Лавров: Не ние удряме САЩ с хакерски атаки

Руският външен министър и Джон Кери започнаха двустранна среща в кулоарите на форума, провеждан от АСЕАН

Москва отговори на атаките, че удря САЩ с хакерски атаки, за да подпомогне на Доналд Тръмп в предизборната кампания. Едно обвинение, което няма как и да приеме.

Първият дипломат на Русия Сергей Лавров отхвърли обвиненията, че Кремъл е предприел хакерски атаки срещу имейли на висши функционери от Демократическата партия на САЩ, за да повлияе предизборната кампания в полза на републиканеца Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Руският външен министър и колегата му от САЩ Джон Кери започнаха двустранна среща в кулоарите на форума, провеждан от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в лаоската столица Виентян. Помолен от американски журналист да коментира твърденията, че Русия е разбила електронната поща на демократите в САЩ, Лавров се пошегува, че не би желал да използва ругатни. Джон Кери не каза нито дума, пояснява АФП, цитирана он БТА.

Очаква се Лавров и Кери да продължат дискусиите за ситуацията в Сирия, да обсъдят изгледите за уреждане в Украйна и двустранните отношения. Това е втората им лична среща от 10 дни насам, посочва ТАСС.

В петък Уикилийкс публикува към 20 000 имейли, хакнати от акаунтите на лидери на Демократическата партия. Те разкриват презрително и подозрително отношение на партийното ръководство към Бърни Сандърс, бившия съперник на Хилари Клинтън в надпреварата за кандидатурата на демократите в президентските избори, съобщиха по-рано агенциите.

В имейлите се обсъжда как лидерите на демократите могат да възпрепятстват победата на Бърни Сандърс, основния съперник на Хилари Клинтън. Заради скандала с изтичането на данни председателката на националния партиен комитет Деби Уосърман-Шулц бе принудена да подаде оставка, отбелязва Би Би Си.

Екипът на Клинтън намекна, че Русия може да стои зад изтичането на имейлите с цел да съдейства за кампанията на Доналд Тръмп, по-критичен към НАТО от своята съперничка. Белият дом не коментира, а ФБР заяви вчера, че разследва пиратската атака, без да съобщи кого подозира, отбеляза АФП.

Няма доказателства, че руски хакери са замесени в случая, заяви основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж пред телевизия Си Ен Би Си.

"Изобщо няма доказателства за това. Не разкриваме нашия източник и естествено това (обвиненията срещу Тръмп) е маневра за отвличане на вниманието, използвана в изборната кампания на Хилари Клинтън", каза Асандж.