Австрия привика турския посланик, иска обяснения за демонстрациите в подкрепа на Ердоган

Искаме да изясним каква посока ще поеме Турция, обясни външният министър Себастиан Курц

Управляващите в Австрия са привикали турския посланик да дава обяснения за връзки на Анкара с демонстрации в Австрия в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщи "Ройтерс", цитирайки австрийския външен министър Себастиан Курц.

По радио ORF дипломатът е заявил, че посланикът ще бъде попитан дали Турция е насърчавала хиляди хора да излязат по улиците на алпийската държава тази седмица в подкрепа на Ердоган след проваления опит за военен преврат срещу него. 

"Искаме да изясним каква посока ще поеме Турция", обясни външният министър на Австрия. "Освен това имаме доказателства, че демонстрациите във Виена в подкрепа на Ердоган са поръчани директно от Турция...Това, разбира се, е абсолютно недопустимо и ние искаме да изразим своите възражения", коментира Курц.

Вчера Ердоган обяви извънредно положение, което ще продължи поне 3 месеца. Чистката срещу хиляди представители на силите за сигурност, съдебната система, държавната администрация и академичната общност продължава. До момента задържани, отстранени или уволнени са вече около 60 000 души.