Тереза Мей: След Камерън и срещу Борис Джонсън

Джонсън не е категоричният избор на консервативните депутати

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей се очертава като водещ избор за кандидат за министър-председател, който да обедини Консервативната партия и да спре бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, пише британският в. "Гардиън".

Джонсън е фаворит за поста на премиера Дейвид Камерън, който обяви, че подава оставка след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Европейския съюз.

Със своята кампания в подкрепа на Брекзит бившият лондонски кмет увеличи популярността си сред редовите членове на Консервативната партия, а някои консервативни депутати го смятат за идеален кандидат за премиер наред с правосъдния министър Майкъл Гоув.

Джонсън обаче не е категоричният избор на консервативните депутати, дори сред поддръжниците на Брекзит. Те не са убедени, че той е достатъчно сериозен и опитен и са готови да обмислят да подкрепят Мей, ако тя обяви, че проявява интерес, каза висш консерватор, цитиран от "Гардиън". 

Вътрешната министърка, която беше почти незабележима в кампанията за референдума за членството в ЕС, може да се очертае като обединяваща фигура между различните крила в Консервативната партия.

Според консервативния депутат Алан Дънкан е погрешно да се смята, че новият лидер трябва да бъде поддръжник на излизането на Великобритания от ЕС. Той заяви, че вероятно няма да подкрепи Джонсън и че не бива да се смята за сигурно, че редовите членове на Консервативната партия ще подкрепят бившия лондонски кмет, посочва "Гардиън".