К. Георгиева: Трябва по-добре да разбираме защо хората са толкова притеснени за бъдещето си

По нейните думи британският референдум ще накара европейските правителства да помислят, дали когато задават въпрос на народите си, са готови за отговора

"В британското гласуване има много емоции - не само свързани с ЕС, но и с вътрешни фактори и локални проблеми. Когато се взима решение от този характер, трябва да се мисли за закона за неочакваните последици. Дали референдуми ще се проведат скоро по тази тема и в други държави от ЕС, е трудно да предскажа", коментира заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева пред български журналисти в Брюксел по повод допитването във Великобритания, завършило с решение за напускането на ЕС. 

По нейните думи британският референдум ще накара европейските правителства да помислят, дали когато задават въпрос на народите си, са готови за отговора. 

"Това е много сериозна криза. Голямата, екзистенциална тема пред нас в Европа, е можем ли да имаме съюз, в който тези от нас, които се нуждаят и искат по-голяма взаимозависимост, да могат да го направят, а тези, които не се нуждаят или не искат да се интегрират повече, да могат да функционират в рамките на ЕС. Всички осъзнаваме, че имаме голяма нужда да осмислим къде се намираме днес и къде искаме да бъдем", добави тя. 

"Трябва да бъдем по-близо до хората и да разбираме кое ги привлича и кое ги отблъсква в ЕС такъв, какъвто той е днес, и да го направим по-добър, да служи по-добре на техните очаквания. Моето послание към българите е, че в свят, пълен с толкова много рискове, в Европа сме по-силни заедно и имаме по-големи възможности да издържаме на натиска", заяви Георгиева. 

"Преминаваме от криза в криза от 2008 г. насам - финансова, икономическа, на еврозоната, в Гърция, бежанска, тероризъм. В тези условия е много изкусително държавите да национализират успехите и да колективизират проблемите.Силата на Европа идва от това да сме заедно", коментира Георгиева. 

"Икономическата и политическата логика ни заставят да работим заедно. Но трябва да си признаем, че трябва по-добре да разбираме защо хората в Европа и Великобритания са толкова притеснени за настоящето и бъдещето си", коментира Кристалина Георгиева.