Ципрас: Отношенията с Русия са "стратегически избор" за Гърция

В същото време Гърция остава да спазва ангажиментите си към ЕС, увери гръцкият премиер

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас нарече "стратегически избор" укрепването на отношенията на страната му с Русия, предаде БТА.

"Искам още веднъж да подчертая, че укрепването на връзките ни с Русия е наш стратегически избор", е казал вчера Ципрас на руския президент Владимир Путин според публикувана от Кремъл стенограма от срещата им. "Имаме исторически тесни религиозни и духовни връзки. Пред нас стои възможността да надградим икономическото си партньорство, да увеличим стабилността в региона и света като цяло", е заявил още гръцкият премиер. 

"Всички признават, че бъдещето за европейския континент е немислимо, ако ЕС се противопоставя на Русия. Гърция може да бъде полезна именно в това, че може да послужи като мост за сътрудничество и дружба", е казал Ципрас. Той обрисувал ролята на Гърция във всички международни организации - да помага "за изглаждането на острите ъгли, за да бъде намерена основа за сближаване между ЕС и Русия". 

След продължилата три часа среща, Путин и Ципрас подписаха споразумения за двустранно икономическо сътрудничество. Посещението на Путин в Гърция е първата му двустранна визита от повече от година в страна-член на ЕС. Следващия месец съюзът следва да реши дали да премахне санкциите, наложени на Москва заради конфликта в Украйна. С наближаването на момента за решение Русия оказва натиск на свой ред, заплашвайки да удължи до 2017 г. ембаргото си върху селскостопански продукти от ЕС.

Агенция "Франс прес" отбелязва, че Ципрас е в отлични отношения с Москва, но Гърция, която продължава да е зависима от европейските си кредитори, няма намерение да се отцепва от колектива по въпроса с продължаването на санкциите. Вчера Ципрас подчерта, че Гърция е част от ЕС и спазва изцяло ангажиментите си към международните организации, към които принадлежи.