Горбачов до Путин в черния списък с враговете на Украйна

Единственият президент на СССР призна, че Крим е руски

Единственият президент на СССР Михаил Горбачов внезапно се появи редом с президента на Русия Владимир Путин в списъка с „главните врагове на украинските патриоти“. Преди дни първият и последен президент на СССР в интервю пред британските медии заяви, че Крим е руски. Той добави, че подкрепя решението на Путин да присъедини полуострова към Русия и заяви, че би направил същото на негово място. Американските политици не реагираха, но украинските не успяха да се стърпят.

„В такъв момент трябва да се вземе решение за забрана за достъп на лицата, които подкрепят нарушаването на териториалната цялост на Украйна. По дипломатически начин ще се обърнем към европейските си партньори, за да не го приемат и в Европа“, заяви украинският депутат Антон Герашенко. 

"По дипломатически път ние ще се обърнем към европейските си партньори, за да поискаме от тях те да не се срещат с Горбачов, нито да финансират неговата фондация. Причината е, че той разпалва омразата между Русия и Украйна", уточни Геращенко. В последната си статия от 22-и май за в. „Сънди таймс“ Горбачов защити анексията на Крим. След наложените на Русия санкции последният президент на СССР беше един от неофициалните канали за комуникация между Европа и Кремъл.