Кой ще е кмет на Лондон - син на шофьор мюсюлманин или син на милиардер?

Освен заради бъдещето на британската столица днешните избори са важни и заради референдума за излизане от ЕС

Във Великобритания днес гласуват на регионални избори. Всички погледи обаче са насочени основно към Лондон. Кои са основните претенденти за кметското място и защо изходът от днешния вот е важен за предстоящия референдум за излизане от ЕС.

Садик Хан или Зак Голдсмит? Това е основният въпрос в надпреварата за Лондон. Социолозите твърдят, че сигурна преднина има Хан, предаде БНТ. Пакистанец по произход, мюсюлманин, син на шофьор на автобус. Израснал е в общинско жилище в бедна част на Лондон, има трудно детство, но завършва право и успява да се превърне в първия мюсюлманин с ръководни функции в британския парламент.

От другата страна е кандидатът от управляващата партия на консерваторите - Зак Голдсмит. Син на милиардер, учил е в най-престижните университети в света. Страстта му е екологията. Обещава, ако бъде избран, да продължи започнатото от досегашния кмет на Лондон - Борис Джонсън.

Освен заради бъдещето на британската столица, днешните избори са важни най-вече заради друго нещо - те са тест за нагласите на британците преди предстоящия референдум за излизане от ЕС.