Давутоглу обяви, че се оттегля като лидер на управляващата партия

Бе насрочен извънреден конгрес на партията на 22 май, на който не е изключено синът на Ердоган да бъде предложен за мястото му

Турският премиер няма да се кандидатира за нов мандат като лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), съобщи АФП. Това обяви самият лидер на партията и премиер на Турция Ахмет Давутоглу след заседание на Централното изпълнително бюро на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Бе насрочен извънреден конгрес на партията на 22 май. Очаква се на извънредна пресконференция Давутоглу да съобщи за това, съобщава Хюриет дейли нюз. Форумът ще трябва да излъчи на нов лидер.

Не се очаква провеждане на избори в Турция след избирането на нов лидер на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието. Кабинетът ще продължи „уверено” да управлява до изтичането на мандата през 2019 година. Това заяви Джемил Ертем, съветник на президента на Турция Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Според устава на партията нейният лидер става и премиер. Това означава, че Давутоглу ще трябва да освободи и този пост след избирането на нов лидер. Като потенциални негови наследници се спрягат имената на транспортния министър Биналъ Йълдъръм и младия енергиен министър Берат Албайрак, на 38 години, който е женен за най-голямата дъщеря на президента Реджеп Таийп Ердоган - Езра, съобщава Ал Джазийра в пространен материал за очакваната всеки момент оставка на премиера на Турция.