Жириновски със зловеща идея - иска съветското КГБ и подслушване на всички руснаци

Лидерът на либералдемократите предложи патрули и алармени бутони навсякъде в страната заради атентата в Брюксел

Председателят на Либералдемократическата партия в Русия Владимир Жириновски предложи пред радио "Говорит Москва" да се възстановят съветските служби на Комитетът за държавна сигурност (КГБ), които действаха в СССР от 1954-1991 г. Причината за идеята на политика са атентатите в Брюксел, при които десетки загинаха, а други бяха ранени.

"Ние трябва да възстановим на КГБ. Имаме стотици хиляди добре обучени служители. Ние трябва да поемем контрола над всички транспортни съоръжения: летища, гари и магистрали", заяви Жириновски.

Според него навсякъде в Русия трябва да има патрули и алармени бутони, както и да се следят всички телефонни разговори, особено онези на руски граждани, които са учили в Близкия изток. По думите му Русия трябва да укрепи границата си на юг заради опасност от страна на Турция.

КГБ работи в СССР от 1954 до 1991. През октомври 1991 г. е премахнато и въз основа на това е създадена Централната разузнавателна служба (по-късно - Руска външна разузнавателна служба). През декември 1993 г., руският президент Борис Елцин премахва министерството на сигурността и създава федералното контраразузнаване, което през 1995 г. е преименуван на ФСБ.