В Русия умуват да останат ли Достоевски, Толстой и Булгаков в учебните програми

Предложението е на депутата Ярослав Нилов и е подкрепено от племенника на Владимир Путин

Комитетът по работата на обществените дружества и религиозните организации на Държавната дума, заедно с руския книжен съюз обявиха плановете за „патриотизиране на литературата” – пише „МК”, цитиран от bnews.bg.

В процеса на обсъждането депутатът Ярослав Нилов, който в началото на март настояваше режисьорът Тимофей Кулябин да бъде подведен под съдебна отговорност за оскърбяване на чувствата на вярващите, за спектакъла му „Танхойзер”, предложи да се премахнат от учебната програма романите на Достоевски, Толстой и Булгаков. 

„Училищната програма трябва да бъде основно преразгледана. От собствен опит мога да кажа – в 9-10 клас е много рано да се разглеждат сложни философски въпроси! Ученето на „Война и мир”, „Престъпление и наказание”, Булгаков и някои други е сложно и преждевременно. Тяхното изучаване по същество е натрапване в съзнанието на подрастващите на мислите и идеите, които подчертава и откроява учителят.”

Както съобщава изданието, Нилов е бил подкрепен и от племенника на руския президент, Роман Путин, който заема длъжността председател на Руския академичен фонд. Той заяви, че в училище и той не бил чел „Война и мир”.

Да напомним, че през декември 2014 министърът на културата Владимир Мединский също изказа мнението си, че „Престъпление и наказание” на Достоевски, „Анна Каренина” на Лев Толстой, и „Какво да се прави?” на Николай Чернишевски, трябва да бъдат извадени от учебната програма. „В училище ми беше скучно да чета „Анна Каренина”, а миналата година я препрочетох, и ми стана интересно. Толкова тънкости на взаимоотношенията има в нея. Явно Толстой е бил доктор на психологическите науки”, обясни Мединский.