А. Клейн: Европа е етнически уязвима от мигрантите

Докато не се възстанови контрола между Гърция и Турция този проблем няма да се реши.

"Миналата година , когато в Унгария влизаха между 10 и 12 хиляди нелегални мигранти премиерът Орбан заяви, че ще защитим границите си и ще изградим ограда той беше много критикуван. След изграждането на оградата, през този януари са влезли не повече от 400 нелегални мигранти. Това означава, че мерките са адекватни", коментира унгарският посланик Андраш Клейн.

По думите му, обаче, ситуацията в Европа продължава да е тревожна.

"Европа не си защитава външните граници. От етническа гледна точка Европа е уязвима и ще остане такава, докато не защити границите си. Докато не се възстанови контрола между Гърция и Турция този проблем няма да се реши. Виждаме, че границата е отворена, поканата продължава да важи, събитията в Сирия не предполагат намаляване на бежанския поток. Така че ние сме песимисти", заяви Клайн.

"Въпрос на време е страните от Западнобалканския път да затворят границите си, а Гърция продължава да пропуска се питаме какво ще стане на северната гръцка граница. Това означава, че нейните съседи ще бъдат застрашени. България доказа, че може да защити външните граници на ЕС. Затова сме поканили на 15 февруари македонският президент и българският премиер, за да обсъдят във формата Вишеградска четворка защитата на границите", съобщи унгарският посланик.