Русия се готви да атакува световните пазари с танка-робот „Уран-9”

Предстои още да се поработи, но и сега „Уран-9” може да се нарече предвестник на бъдещето, отбелязва експерт

Русия се подготвя да изкара на световните пазари многофункционалния роботизиран комплекс „Уран-9”, твърди военният редактор на The National Interest Дейв Маджумдар в публикацията Russia's Lethal New Robotic Tanks Are Going Global.„Уран-9” не е предназначен за замяна на основните бойни танкове Т-90 и Т-14 „Армата”, той ще се ползва за огнева поддръжка на спецназа и дистанционното разузнаване, отбелязва изданието.

Роботът е снабден с 30-милиметрово автоматично оръдие 2А72, сдвоено с 7,62 мм картечница, а също така с противотанкови управляеми ракети М120 „Атака”.

„Включването на ракетите „Атака” позволяват на машината да влиза в бой и да унищожава най-съвременните бойни танкове от дистанции до 8000 м. Роботът е снабден с лазерна система за управление” – добавя военният редактор на The National Interest.

Според оценка на експерти от "Рособоронэкспорт", „Уран-9 може да се използва във войскови и антитерористични операции.

Маджумдар изрично обръща внимание, че „Уран-9” за сега няма западни аналози, макар САЩ да разработват безпилотни бойни машини вече 20 г.

„Над технологията предстои още да се поработи, обаче още сега „Уран-9” може да се нарече предвестник на бъдещето” – отбелязва експертът, твърдейки, че роботизираните бойни машини в бъдеще могат напълно да заменят своите предшественици.