В. Чуков: Русия иска да превърне Сирия в свой бастион

Големият въпрос е кой ще спечели кюрдите, смята арабистът

"Броят на бежанците, които могат да влязат тази година в Европа е възможно да е далеч по-голям от миналата година", прогнозира пред БНР арабистът проф. Владимир Чуков:

"Това, което идва като информация от Сирия въобще не е оптимистично. Не само заради факта, че през уикенда няколко десетки хиляди бежанци се струпаха по сирийско-турската граница, но и това, че много по-силно вече се дрънчи на оръжие, тъй като се очертава една ключова битка – за Халеб. Ако това се случи, това означава още стотици бежанци", заяви той.

Проф. Чуков смята, че ЕС трябва да утрои усилията си, за да спре истинската причина за конфликта в Сирия и намиране на политическа формула.

"В момента по отношение на Сирия има няколко сценария и всяка една от големите сили се опитва да наложи своя сценарий. Русия се опитва много ясно да превърне Западна Сирия в свой бастион. Друг въпрос е кой ще наследи териториите, които ще освободи "Ислямска държава". Именно тук е голямата битка кой ще спечели кюрдите. Дали това ще бъдат САЩ или отново Русия".