​BBC разтърси света с филма „Тайните богатства на Путин“ (видео)

Високопоставен чиновник на САЩ обвини руския президент, че е корумпиран

Путин е корумпиран – факт, който се знае от американското правителство от дълго време. Виждали сме как обогатява приятелите си, близките си съюзници и изключва онези, които не се отнасят към приятелския му кръг и не заемат държавни длъжности. Това заявява високопоставеният американски служител Адам Шубин, който се занимава с въпроса по санкциите в министерството на финансите на САЩ. Сензационното изказване става факт в документалния филм „Тайните богатства на Путин“, излъчен по BBC.

„Дали ще е енергийното богатство на Русия, дали ще са държавни договори, той ги пренасочва към тези, които прецени и отстранява от тези активи онези, в които се съмнява. За мен това е корупция", уточнява Шубин.

Признанието е в контекста на факта, че именно САЩ въведе санкции срещу обкръжението на Путин. Малко след това говорителят на Путин - Дмитрий Песков заяви пред медията, че „нито един от тези въпроси не изисква отговор, защото са чиста измислица.“

Филмът представя и срещи на журналистите на ВВС с „вътрешни“ хора, които твърдят, че знаят

как Путин крие богатствата си

Сред тях е бившият шеф на „Совкомфлот“ Дмитрий Скарга, който заяви, че е спомогнал за "продажбата" на яхтата „Олимпия“ на стойност 35 млн. долара от Роман Абрамович на Путин. „Факт, е че Абрамович предаде яхтата на Путин чрез свой сътрудник. Аз бях на борда на тази яхта в края на март 2002 година в Амстердам. Там беше и представител на Абрамович. Той каза, че Роман е собственикът на тази яхта“, обяснява Скарга.

По думите му яхтата „Олимпия“ е била предадена на руския президент чрез офшорна компания. Самият Скарга е контролирал управлението на яхтата на Путин и е изготвял отчетите за разходите на лодката: „Поддръжката и текущите разходи за яхтата се плащаха от руския бюджет“, казва той. Той твърди, че наличието на яхтата се държи в тайна, тъй като принадлежи лично на Путин, а не на държавата. От Би Би Си търсят и Роман Абрамович за коментар, но негови представители ги определят като слухове и спекулации.

В шокиращия филм, освен интервюто с Шубин, се чува и мнението на банкера Сергей Пугачов и бизнесмените Сергей Колесников и Макс Фридсън.

Шубин не коментира тайния доклад на ЦРУ от 2007 година, в който състоянието на Путин се оценява на около 40 млрд. долара и е категоричен, че руският президент е натрупал състояние, което се държи в тайна. „Той уж получава държавна заплата в размер на 110 хил. долара годишно. Това не е точен показател за богатството на човек, той има голям опит в това как да скрие реалното си състояние", заявява Шубин.

Самият Путин отказва да даде интервю на "Панорама", но през 2008 година коментира слуховете за финансовото си състояние по време на традиционната си годишна пресконференция. "Що се отнася до вечните слухове по повод на паричното ми състояние 

видях някакви хартийки

Просто дрънканици, които няма какво да се обсъждат. Пълни глупости! Всичко това са си го изчоплили от носа и са го размазали по своите хартийки! Ето как се отнасям към това", заяви тогава Путин.

По-късно той добави, че е „най-богатият човек не само в Европа, но и света.“ „Аз събирам емоции. Аз съм богат с това, че руският народ два пъти ми се довери за ръководството на тази велика страна Русия. Смятам, че това е моето най-голямо богатство“, казва руският президент в заключение.

Филмът на ВВС буквално разтърси света. Оказва се, че през последните часове е едно от най-споделяните заглавия в социалната мрежа.

Вижте филма: