Русия: С Украйна ще се срещнем в съда заради дълга

Владимир Путин съобщи, че Москва е предложила разсрочено плащане на украинския дълг, като в периода 2016-2018 година Киев ще изплаща по 1 милиард долара годишно.

"Русия съжалява, че Украйна е предпочела да обяви неплатежоспособност вместо да преговаря, заяви пред журналисти днес руският министър на финансите Антон Силуанов, цитиран от ТАСС.

Той коментира решението на Киев да обяви мораториум върху изплащането на дълга от 3 милиарда долара към Русия.

"Съжаляваме, че Украйна взе решение да обяви дефолт, вместо да преговаря по същество по предложенията, направени от руския президент на срещата на върха на Г-20 в Анталия през ноември тази година", заяви Силуанов.

На срещата на Г-20 в Турция руският президент Владимир Путин съобщи, че Москва е предложила разсрочено плащане на украинския дълг, като в периода 2016-2018 година Киев ще изплаща по 1 милиард долара годишно.

Освен това той добави, че Русия не просто се е съгласила да преструктурира украинския дълг, а е предложила по-добри условия, отколкото е поискал Международният валутен фонд.

Силуанов обясни, че падежът на кредита е на 20 декември, което е неделя, а плащането трябва да бъде направено в първия работен ден, т.е. 21 декември, понеделник. По думите му обявеният мораториум не отменя задължението на Украйна да погаси дълга.

Силуанов допълни, че Русия може да се обърне към съда след 31 декември. Ако Украйна не изплати дължимата сума в допълнителния период до 31 декември, Русия ще се обърне към съда, за да си върне принудително средствата