Руски военни потвърдиха: Турските власти блокират корабите ни на Босфора

Според Конвенцията от Монтрьо Босфорите са суверенна територия на Турция, което и дава право за подобни действия

Няколко десетки руски плавателни съда са блокирани на Босфора. Те са принудени от турските власти с часове да чакат за разрешителни да преминат през пролива, съобщават руски военни източници, цитирани от kavkazcenter.com.

В същото време руската пропаганда твърди, че Турция няма право да препятства едностранно преминаването през пролива и това може да се случи само, ако страната е влязла официално във война.

Припомняме в тази връзка, че в съответствие с Конвенцията от Монтрьо за състоянието на черноморските проливи, което беше подписана през 1936 г., Турция де фактически и юридически си възвръща суверенитета над проливите Босфора и Дарданелите.

Съгласно чл. 21 от Конвенцията, ако Турция се намира под непосредствена заплаха или опасност от война, има правото да реши да пропусне или да не пропуснете военни кораби през проливите.

Освен това Турция може да не позволи да се завърнат в своите пристанища кораби на страна, която с действията си не е спазила написаното в чл.21 на Конвенцията от Монтрьо.

Междувременно командването на турската армия потвърди струпването до границата й на най-новия комплекс на Сирия EW КОРАЛ. Както бе посочено от местните медии, позовавайки се на военните, руските ракетни зенитни системи С-400, които Русия бързо прехвърли в Сирия, за да предпази своите бомбардировачи от турските ВВС, от 1 декември на практика неутрализирани.

Турската армия е разположила в проблемните части на границата си със Сирия най-новите си електронни системи, които на практика правят руските ракети "слепи и глухите", съобщава турският вестник Милиет.

От Генералния щаб на турската армия обясняват, че се стигнало да тази мярка в отговор на разполагането на руските С-400 в района на Сирия. Мобилните наземни станции КОРАЛ са всъщност най-новото попълнение в редиците на турските EW (Electronic Warfare).

Същността на тяхната работа се състои в пълно потискане сигнала на вражеското електронно оборудване, в частност - радарни системи, който се подава към С-400, сочейки целта и траекторията, по която трябва да стигнат до нея. Това не само прави руските ракети „слепи и глухи“, като по този начин нищо не могат да поразят. Освен това КАРОЛ имат възможност да предават неверни данни, с които объркват ракетите и радиолокационния комплекс на противника.