Нов скандал: Арестуваха турски бизнесмени в Русия, пращат ги на лагер в Сочи

Турците искали да присъстват на изложени с неподходящи визи

Турски бизнесмени, които са пътували до Русия по работа, са били задържани и ще бъдат депортирани обратно в родината си, пише електронното издание на вестник „Today’s Zaman”. Задържаните са пътували с група от още 60 души, които е трябвало да присъстват на бизнес изложение в Краснодар, пише изданието, позовавайки се на информация от частния телевизионен канал Си Ен Ен Тюрк.

Руските власти са ги задържали, защото бизнесмените искали да посетят бизнес събитие с туристически визи. Това разкрили хора от турската група. След като прекарали един ден в ареста, в четвъртък те били изправени пред съда. Задържаните ще бъдат изпратени в лагер в Сочи, след което ще бъдат депортирани. 

Сенк Бейкара, един от бизнесмените в групата споделил пред Си Ен Ен Тюрк, че турците винаги са можели да присъстват на бизнес събития с туристическите си визи, благодарение на визово споразумение между двете страни и че това е първият път, в който те получават такова отношение в Русия.

„Не знаем какво ще се случи с нас. Оставаме тук като заложници”, казал Бейкара и добавил, че докато ги карали към затвора един офицер им казал:

„Свалихте самолета ни и ето къде сте сега”.

Дипломатическата криза между Русия и Турция започна след като във вторник турски изтребител Ф-16 свали руски бомбардировач Су-24, участващ в ударите срещу „Ислямска държава” в Сирия.

Турците твърдят, че самолетът е нарушил въздушното им пространство, но руснаците категорично отричат това да се е случвало. Единият пилот оцеля и беше спасен и заяви, че по тях е стреляно без предупреждение.

Руският външен министър Сергей Лавров призова руските граждани да не пътуват в Турция, тъй като там заплахата от терористичен акт е не по-малка от Египет, където миналия месец терористи взривиха руски пътнически самолет с 224 души на борда.