"Амнести интернешънъл" обвини кюрди в Сирия във военни престъпления

Правозащитници открили многобройни случаи на принудително изселване и разрушаване на домове

Кюрдските милиции в Сирия са извършили вълна от насилствено разселване и масово разрушаване на къщи, което е равносилно на военни престъпления. Това се казва в доклад на "Амнести интернешънъл", предаде Би Би Си.

Подкрепяните от САЩ военни части на автономната кюрдска власт са обвинени в унищожаването на цели села, които са били под контрола на "Ислямска държава" (ИД). Според "Амнести" това е един вид отмъщение срещу населението, предимно араби, които са подозирани в симпатии или връзки с джихадистите. Всичко това било дело на милициите, известни като Отряди за народна защита (ОНЗ). Това е военното крило на сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз (ПДС).

Правозащитната организация изпратила мисия в 14 градове и села в северната част на Сирия. Емисарите открили многобройни случаи на принудително изселване и разрушаване на домове.

Автономната кюрдска администрация, оглавявана от ПДС, бе създадена след като сирийската армия се изтегли почти изцяло от тази територия с преобладаващо кюрдско население през 2012 г. Кюрдските сили сега воюват с джихадистката ИД.

Според "Амнести" установените разрушения не са резултат от боеве с джихадистите, а от целенасочена организирана кампания за колективно наказание на жителите на селища, контролирани преди това от ИД, или заподозрени, че подслоняват симпатизанти на групировката.

Същевременно две мини паднаха днес на територията на руското посолство в Дамаск, предаде РИА Новости. Още няколко мини паднаха недалеч от дипломатическия комплекс.

Няма пострадали дипломати при надпадението. На сградата са нанесени леки щети.

Има обаче няколко ранени при взривовете извън посолството.

Атаката била извършена, докато край амбасадата се провеждала акция в подкрепа на руската военна офанзива в арабската република.