Призракът на Афганистан надвисва отново над Русия

ИД се опитва да превърне Афганистан в свой нов плацдарм

Руската военна операция в Сирия накара афганистанците да се опасяват, че днешната марионетна война в Близкия изток може да обхване и Афганистан.

В началото на октомври руското министерство на отбраната свика в Москва международен форум за Афганистан, на който бяха обсъдени заплахите, свързани с екстремистката групировка "Ислямска държава" и талибаните.

По същото време в Москва пристигна афганистанският вицепрезидент генерал Рашид Достум, воювал на страната на Москва по време на съветското нахлуване в Афганистан. Днес той се опитва да издейства доставки на руски оръжия и бойни хеликоптери.

Може ли Русия да се върне в Афганистан?

Възможностите Русия да се намеси в конфликта в Афганистан се обсъждат все по-често в афганистанския печат.

Доколко Москва играе все по-активна роля в сирийския конфликт, мнозина пък се питат докога Русия ще игнорира приближаването на талибански сили към границите на страни от Средна Азия.

Мнозина в Афганистан гледат с подозрение на западната политика спрямо талибанското движение - тук няма нищо ново. Дори бившият президент на Афганистан Хамид Карзай няколко пъти обвини САЩ в двуличие.

Междуетнически разногласия

В Северен Афганистан освен това живеят сравнително малко пущуни и според местните жители правителството в Кабул, включващо главно пущуни, не отделя достатъчно внимание на проблемите в северните региони. Независимо защо е нестабилен афганистанският север, мнозина се опасяват продължаващите там сблъсъци да не въвлекат в конфликта и Русия.

Мохайодин Мехди - известен политически коментатор, а също и депутат, представляващ в парламента северната провинция Баглан - казва, че теоретично това е възможно.

"Знаете ли защо американците реагираха толкова бързо на събитията в Кундуз? Защото онова, което правят хората на север, много наподобява времената на съпротивата срещу талибаните през 90-те години на миналия век", написа Межди във Facebook . "Ако американците не бяха откликнали бързо на призивите за помощ, там със сигурност щяха да потърсят Русия", допълва той.

През управлението на президента Ашраф Гани се засилиха етническите разногласия в страната. Постоянните дискусии за етническия състав на силите за сигурност накърниха в очите на мнозина имиджа на правителството, дискредитираха и способността му да управлява.

Недоволните полеви командири

"Правителството на националното единство в Афганистан и съюзниците му в САЩ не могат, или не желаят да премахнат талибанската заплаха в северните региони. Повечето местни бивши полеви командири виждат просто опит да бъдат отстранени от лостовете на властта", заявява известният афганистански политически наблюдател Екрам Андешманд.

"Това може да осигури на Москва идеална възможност за включване във войната с талибаните", посочва той.

За разлика от 80-те години на миналия век, когато повечето афганистанци изпитваха омраза към нахлулите в страната съветски войски, западните войници се радваха на съществена подкрепа в Афганистан.

Всичко обаче показва, че днес имиджът на Русия бързо се променя

Генерал Достум качи във Facebook свои снимки с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, както и с лидера на Чечения Рамзан Кадиров. Снимките събраха към 50 000 харесвания - нещо, което отразява безпрецедентно висока подкрепа за евентуално участие на Русия в борбата с талибаните.

"Достум отбеляза, че ИД се опитва да превърне Афганистан в свой плацдарм. За да предотврати тази заплаха, Кабул има нужда от подкрепата на Русия, както стана в Сирия. Изразихме убеденост, че ръководството на Русия ще вземе положително решение по въпроса", написа в Инстаграм ръководителят на Чечения.