Ким Чен Ун се закани: Северна Корея е готова за всякаква война със САЩ

Севернокорейският лидер не спомена нищо конкретно за капацитета на армията

Северна Корея е готова за всякаква война със САЩ. Това заяви севернокорейският лидер Ким по време на военния парад, отбелязващ 70-ата годишнина на управляващата партия, на който се очаква да бъдат представени нови въоръжения на армията, предаде АП.

Държавната телевизия показа Ким, облечен в черно, който върви по червен килим и поздравява почетната гвардия, качва се на трибуната и маха на маршируващите войници. От дясната му страна стои китайският гост - членът на Политическия комитет на Политбюро на Китайската комунистическа партия Лю Юншан. Ким се усмихва, докато разговаря с него с помощта на преводач.

В Пхенян за честванията са пристигнали многобройни чуждестранни журналисти, настанени в 47-етажния хотел петзвезден хотел "Янгакто" на остров на река Тедонган, откъдето автобуси ги превозват до централния площад "Ким Ир-сен", предаде ТАСС.

"Днес нашата партия провъзгласява решително, че нашите воъръжени сили са способни да се справят срещу всяка война, провокирана от САЩ. Готови сме да защитим нашия народ и синьото небе на нашата родина", заяви Ким.

Речта му бе излъчвана на живо от севернокоирейската Централна телевизия. Военният парад в чест на 70-годишнината на управляващата партия започна не сутринта, както обикновено, а по обед заради дъжда. По данни на руски медии в него са участвали поне 20 000 войници. Севернокорейският лидер не спомена нищо конкретно за капацитета на армията, а наблегна на ангажимента на партията за подобряване на живота на народа, отбелязва АП