Турция: „Булгартабак“ е сред най-крупните контрабандисти в страната ни

Докладът на турските власти се базира на обстойни разследвания на осезаемо нарасналата контрабанда на цигари в Турция и установява тесни връзки между контрабандистите и забранената Кюрдска работническа партия

„Булгартабак“, която води мащабна медийна кампания срещу контрабандата, е сред най-крупните контрабандисти на цигари в Турция, писа сайтът „Биволъ“, позовавайки се на турския в. „Милиет“. Докладът на турските власти се базира на обстойни разследвания на осезаемо нарасналата контрабанда на цигари в Турция и установява тесни връзки между контрабандистите и забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е включена в европейския списък на терористичните организации.

От него става ясно, че в Турция, основно в югоизточните райони, пристигат контрабандни цигари от Грузия, Северен Ирак и България, а същевременно големи суми се прехвърлят от турския югоизток към Истанбул. Това разкрива доклад на бюрото за финансови престъпления на Турция (MASAK) и турското Министерство на митниците от месец май 2015 г.

Голямо количество цигари са внесени нелегално от Северен Ирак, Грузия и България към южната провинция Мерсин, както и към няколко източни, черноморски и югоизточни провинции, преди да бъдат разпространени в цялата страна, главно в Истанбул, гласи докладът. Най-често срещаната марка на пазара на контрабандни цигари е Prestige – собственост на компанията „Булгартабак“, чиито цигари се продават на Салам Кадер Фарадж в Северен Ирак, се казва в доклада.

Инспекторите са проучили сметките по партидите на цигарите в пристанище Мерсин и открили, че фирмата-посредник има тесни връзки с базираната в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан Eagle Group (Група на орлите). Фирмата е собственост на Нихат и Сердар Барзани, част от фамилията на президента на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

Инспекторите също установили, че фирмата-посредник е участвала в прехвърлянето на пари чрез европейските клонове на ПКК към кадрите им в Северен Ирак, се казва в доклада. Адресът за уведомления на сметките по партидите на цигарите е регистриран в полза на Kar Foreign Trade Company – компания, за която е установено, че е в близки връзки с Eagle Group.

По-голямата част от цигарите, които са били произведени в България, Германия, Гърция и Турция, са били продавани законно на няколко фирми в Северен Ирак, включително Салем Кадер Фарадж, Тарик Абдула Амин и Долован Садиик Фарман. Тези цигари са били прехвърлени през границата от Ирак и Иран към Турция през източните и югоизточни провинции на страната. Парите от тези контрабандни дейности се изпират чрез няколко обменни бюра в Истанбул и източната провинция Агръ.

Според докладите в Ирак са били създадени две фирми за контрабанда на цигари под имената на Т.А.А. и D.S.F., със сериозни несъответствия между обема на търговията и собствения капитал на тези
дружества. T.A.A. е получавала от Турция суми, които са били по-високи, отколкото всъщност е било дължимо за стоките, които тя е изпращала там. По данни на разследващите е имало огромна сума пари, прехвърлена от град Агръ в Истанбул, на стойност около 500 милиона турски лири (150 милиона евро), който са били превърнати в пари в брой от партньорите от обменното бюро.

Инспекторите на MASAK са проследили и активите на физическите и юридическите лица, в контрабандната схема. Същевременно инспекторите на Министерството на митниците са придобили изключително важна информация и документи, свързани с дейността на контрабандистите в чужбина. По последни данни на турската статистика, полицията е иззела 99.1 милиона пакета цигари само през 2012 г.. През 2011 г. те са били 69.7 милиона.

Преди 10 ноември 1989 г. ПКК беше добре приета в България. Публична тайна е, че бившите тайни служби си партнираха с ПКК, работейки срещу Турция. Оттогава има запазени контакти между хора от българската Държавна сигурност и ПКК.  Контрабандата на цигари в Турция е добър бизнес, тъй като цигарите там са особено скъпи. Пушенето на обществени места е забранено. Пакет от най-евтините цигари струва $3. А най-скъпите чуждестранни марки достигат и надминават $7 кутията. Както е известно, в цената на кутия цигари в България „тежат“ ДДС и акцизи. Според анализ на Industry Watch данък добавена стойност (ДДС) и акцизите съставляват почти 80% от крайната цена на тютюневите изделия.