Анализатор от Атина: С отговор "да" на референдума преподписваме членството си в ЕС

Банките изненадаха Ципрас, вотът вече се обезсмисли

Затварянето на банките в Гърция повлия значително на решението на хората за утрешния референдум, заяви в интервю за "Събота 150" директорът на Атинския институт за образование и проучвания Грегори Папаникос:

Всъщност, смятам, че това е причината, поради която премиерът в началото си мислеше, че отрицателният вот ще е преобладаващ на референдума. Той изобщо не очакваше, че ще се стигне до момента, в който банките затварят, защото Европейската централна банка не им осигурява ликвидност. Сега хората искат да изтеглят парите си и да ги насочат някъде другаде, но не и в гръцката банкова система.

Според него е много трудно да се прогнозират изборните резултати, но правилният отговор е "да": Първите проучвания показаха, че разликата е в рамките на статистическата грешка. Броят на хората, които ще отговарят с "да“, са само с 1,5% повече. В същото време 10% от хората са отговорили, че не са взели решение. Ако питате мен, положителният отговор е по-добрият вариант. С този отговор ние ще изпратим послание на всички останали страни в еврозоната, че Гърция практически преподписва членството си в еврозоната и Европейския съюз. Вотът "не“ не означава категорично, че ние ще напуснем валутния съюз и ЕС, но засилва вероятността това да се случи.