"Ройтерс": САЩ увеличават броя на самолетите си в Европа, заради напрежението с Русия

Съединените щати обявиха през януари планове да разположат изтребители Ф-35 в британската военновъздушна база в Лейкънхийт от 2020 г. Според американският министър на военновъздушните сили това е само началото

САЩ увеличават броя на самолетите си в Европа, заради нарастващото "Ройтерс", позовавайки се на високопоставен американски представител. Съединените щати обявиха през януари планове да разположат изтребители Ф-35 в британската военновъздушна база в Лейкънхийт от 2020 г. Според американският министър на военновъздушните сили Дебора Лий Джеймс това е само началото и ще има още предислоцирания. Пред журналисти на авиоизложението в Бурже, тя допълни, че е прекалено рано да даде подробности.

Дебора Лий Джеймс каза още, че не вижда причина, поради която да не може изтребители Ф-22 да бъдат разположени в Европа в бъдеще. "Най-голямата заплаха за мен е какво се случва с Русия и (нейните) дейности. Това до голяма степен е причината да съм тук в Европа", каза американският министър на военновъздушните сили.

"Ще успокоим съюзниците, че сме рамо до рамо с тях", подчерта американският министър на ВВС. В същото време Джеймс призова страните от алианса разходите им за отбрана да бъдат на договорените равнища. След Франция Дебора Джеймс ще посети още Великобритания, Италия, Кипър, Полша и Германия.