“Ислямска държава“ може да се сдобие с атомна бомба от Пакистан

В свои пропагандни материали терористичната групировка твърди, че има намерението да еволюира в най-експлозивното ислямско движение, което светът изобщо някога е виждал

„Ислямска държава“ е разпространила в интернет пропагандни материали, в които се твърди, че групировката се развива толкова бързо, че би могла да купи първата си атомна бомба до една година, пише The Independent.

В „хиперболизирания“, според вестника, материал, се казва още, че „Ислямска държава“ се е издигнала от корените си до „най-експлозивната ислямска групировка в съвременния свят“ и има намерението да еволюира в „най-експлозивното ислямско движение, което светът изобщо някога е виждал“. Фрагментът, озаглавен „Перфектната буря“, описва как военизирани ислямистки групировки като „Боко Харам“, които наскоро се присъединиха към „Ислямска държава“, се обединяват в Близкия изток, Африка и Азия, за да създадат единна глобална организация.

Пропагандният материал твърди още, че обединението се извършва в момент, в който бойците на „Ислямска държава“ са се сдобили с „танкове, противотанкови оръжия, ракетни системи, противовъздушни оръжия“ от САЩ и Иран, и сега групировката планира да се сдобие и с „екстремни“ оръжия, каквито не притежава – атомна бомба.

„Ислямска държава“ има милиарди долари, така че може да поиска от своите съюзници в Пакистан да закупи ядрено устройство през търговците на оръжие, свързани с корумпираните чиновници в региона“, твърди пропагандата на джихадистите.

„Ако не атомна бомба, защо да не са няколко хиляди тона амониев нитрат“, казва се още в техния материал, цитиран от The Independent.