Турски учен със скандално изказване: Арменците сами са се изклали

Съгласно нашите проучвания в османските архиви хиляди арменци са се облекли в кюрдски и турски дрехи и започнали да избиват своите сънародници в Османската империя, твърди доцентът

Арменци са изклали своите сънародници през 1915 г., твърди турският учен Джевдет Кърпък, пише анкарският в. Хюриет. "Съгласно нашите проучвания в османските архиви хиляди арменци са се облекли в кюрдски и турски дрехи и започнали да избиват своите сънародници в Османската империя. С масовото убийство на арменци най-многобройното нетурско и немюсюлманско малцинство е искало да вдигне бунт и да се отдели от властта на султана, както по-рано са направили сърбите и българите", заяви доцентът.

Преподавателят от университет в централния град Кайсери допълни, че властите в Османската империя са заловили няколко арменци, облечени като мюсюлмани и по този начин полицаите са предотвратили по-голяма кървава баня. Думите на доцента идват дни преди началото на отбелязването на 100 години от Арменския геноцид. На 24 април 1915 г. пуснати от затвори престъпници по подстрекателство на властите започват масово избиване на арменци. За няколко години смъртта си намират около 1,5 млн. души. Турция отрича да има нещо общо с клането. Анкара твърди, че имало евакуация на цивилно население и признава за наличие на жертви, загинали по пътя от фронтовата линия на Първата световна война към вътрешността на страната. Броят на загиналите, посочван от Турция, е в пъти по-малък от признатите официално данни.