Почина най-възрастният човек на планетата

Американката Беси Купър, която държеше рекорда за най-възрастна жена в света, почина в старчески дом в щата Джорджия на 116-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Преди да почине синът й я е завел на фризьор. Пред CNN той разказва, че от 11 години майка му е имала проблеми с дишането. Смъртта е настъпила внезапно във вторник. Възрастната жена оставя наследството си на четирите си деца, 11 внуци, 13 правнуци и две праправнучета.

Беси Купър бе определена от Книгата на рекордите на Гинес за най-възрастната жена на света през януари 2011 г. През май същата година обаче бразилката Мария Гомес Валентин се оказа с 48 дни по-възрастна от нея. След смъртта на Валентин през юни 2011 г., Беси Купър си "върна" титлата на най-възрастна жена на планетата.

Беси Купър е родена на 26 август 1896 г. в щата Тенеси. След завършване на образованието си се премества в щата Джорджия, където става учителка. Тя е омъжена за Лутър Купър в продължение на близо 40 години и надживява съпруга си с почти половин век.

След смъртта му през 1963 г. тя продължава да живее във фермата си, а на 105-годишна възраст отива в старчески дом. Беси Купър има четири деца, 12 внуци и редица правнуци. Тя обяснявала дълголетието си с това, че "никога не си е пъхала носа в чужди дела" и "се е стараела да се храни здравословно". Сега най-възрастната жена на света става 115-годишната американка от италиански произход Дина Манфредини. Тя е родена в Италия на 4 април 1897 г., а понастоящем живее в щата Айова.