Меркел свиква извънредна германска среща

До края на годината половин милион бежанци ще залеят Германия

Правителството на Германия ще проведе извънредно разширено заседание, посветено на проблема с растящия брой бежанци, зачестяващи нападения срещу центрове за тях и оплаквания от регионалните власти, че не им достигат средства да ги настанят.

Според говорителя Щефен Зийберт срещата ще е на 8 май и ще включва още премиерите на федералните провинции, част от които вече поискаха помощ от централните власти в Берлин.

Броят на търсещите убежище скочи повече от два пъти през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година. От януари до март са пристигнали 85 394 бежанци и прогнозите са, че до края на годината броят им може да наближи половин милион. За цялата 2013 г. в страната имаше около 100 000 чужденци, поискали убежище.

Отчасти повлияни от следвоенната травма, която преживяват стотици хиляди германци, прокудени от земите си, днес властите приемат и настаняват бежанците. Но проблемът е, че предвидените 1 млрд. евро федерални доплащания за 2015-2016 г. бяха изчислени преди да се удвои броят на пристигналите.

В райони, където доскоро почти нямаше чужденци, расте напрежението. На 4 април в Трьоглиц край Лайпциг бе опожарена сграда, подготвена за настаняване на бежанци. Това стана малко след като кметът на селището и адвокатът на убежището получиха смъртни заплахи.

В Солинген в четвъртък по стените на бежански център бяха изрисувани свастики. Градът стана печално известен през 1993г., когато опожаряването на сграда с турци доведе до смъртта на 5 жени и момичета.

Всичките 16 провинции са задължени да приемат брой бежанци, определят спрямо населението им. Но под натиска на растящата вълна на много места са принудени да пригодяват необитавани сгради или спортни зали.

Правителството се опитва да убеди населението, че страната се нуждае от имигранти, за да ограничи демографските проблеми - според специалисти в следващите 15 години работната ръка ще намалее с повече от 6 милиона души.

Но социологически анкети показват, че 58% от германците смятат, че в страната доминира враждебно отношение към имигрантите. Националният дебат за имиграцията се разгоря отново заради протестите, които всяка седмица провежда сдружението PEGIDA, твърдящо, че чужденците водят до ислямизиране на Европа.

Повечето от търсещите убежище в Германия бягат от Сирия или Афганистан., но тревожни са данните и за случващото се в Средиземно море между Северна Африка и Италия.

Най-вече заради гражданската война в Либия страната се е превърнала в рай за контрабандистите на хора, които дори са превърнали емигрантите от страните на юг от Сахара във вид валута и източник за финансиране на кампаниите на враждуващите групировки.