Бивш съюзник на Путин: Мощта приляга на Русия, но вече й се изплъзва

Алексей Кудрин направи това изказване на кръгла маса, посветена на 15-те години управление на руския президент

Бивш дългогодишен съюзник на руския държавен глава Владимир Путин поставя под въпрос политическия му курс и предупреждава за отрицателни икономически последици след 15 години от идването му на власт, предаде Асошиейтед прес.

Путин бе избран на 26 март 2000 година за първи президентски мандат и оттогава управлява Русия включително и като премиер, което му позволи да избегне ограниченията в конституцията. Третият му мандат начело на държавата изтича през 2018 година, но той все още не е казал дали ще се бори за четвърти мандат.

Алексей Кудрин, финансов министър на Русия от 2000 до 2011 година и бивш вицепремиер, посочи днес, че ако се съди по фокуса във външната политика на Путин, Русия няма да се върне през идните години към икономическия растеж, който би прилягал на една велика сила.

Кудрин направи това изказване на кръгла маса, посветена на 15-те години управление на Путин.

Анексирането на Крим би могло да струва на руската икономика до 200 милиарда долара през идните години, подчерта Кудрин, цитиран от АФП.

"Финансирането на Крим ще ни струва от 6 до 7 милиарда долара годишно", или 5,6 до 6,5 милиарда евро, уточни икономистът, ползващ се с уважение сред колегите си либерали, но и от Владимир Путин, за когото е работил 10 години като министър, отбелязва Франс прес.

"Непреките загуби, сред които е изтичането на капитали, ще бъдат много по-големи. Те са от 150 до 200 милиарда долара през следващите три до четири години", а това прави 140 до 185 милиарда евро, допълни Кудрин.

"Това е цената, която трябва да се плати", със съжаление заяви Кудрин, изразявайки безпокойство от загубата на доверие на инвеститорите и "новите правила на играта", последвали анексирането.