Арестуваха украински депутат по време на шествието в Москва

Гончаренко е депутат от формацията на украинския президент Петро Порошенко. Той е в Русия за шествието в памет на убития в петък вечерта Борис Немцов

Депутатът от украинската Върховна рада Алексей Гончаренко беше задържан на траурното шествие в Москва в памет на убития политик Борис Немцов, съобщи ТАСС, Самият Гончаренко потвърди на страницата си във фейсбук, че е бил задържан от полицията малко преди началото на шествието.

"Полицията ме арестува. Не съм скандирал лозунги, не носех нито плакат, нито знаме. Задържаха ме само заради една тениска. Сега ме водят в участъка", писа той в социалната мрежа. Посланието му е придружено със снимка, на която той е облечен в тениска с лика на Немцов и надпис "Героите не умират" - един от лозунгите на прозападните протести на киевския Майдан през зимата на 2014 г.

Гончаренко е депутат от формацията на украинския президент Петро Порошенко. Той е в Русия за шествието в памет на убития в петък вечерта близо до Кремъл Немцов. Според телевизия "Россия 24" Гончаренко ще бъде предаден на руския Следствен комитет за разпит във връзка с предполагаемата му роля при пожара в Одеса на 2 май миналата година, при който загинаха над 40 души, главно проруски активисти. Сътрудници на полицията не допуснаха на шествието в памет на Немцов в Москва група от десетина националисти. Те вървели в край на шествието, развявайки знамена в черно, жълто и бяло, като някои от тях носели маски, отбелязва ТАСС.