Путин с нова цел: Русия да има най-добрата армия в света

Русия ще използва целия набор от политически, дипломатически и военни мерки, за да не допусне агресия срещу страната

Русия не трябва да допуска никоя страна в света да има военно превъзходство над Русия. Това е заявил руският президент Владимир Путин, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу като не даде повече подробности, предаде "Интерфакс."

Въпреки това той подчерта, че оглавяваното от него министерство ще се фокусира върху повишаване на качеството на стратегическите ядрени сили, увеличаване бойния състав и възможности на армията и флота. Ще бъде коригирано и строителството на военните градове и обектите с военно предназначение. 

Приоритетни са и новият вид въоръжени сили – Въздушно-космическите, които бяха отделени в специално звено през 2014г. Държавните поръчки в отбраната ще бъдат реализирани в пълен обем. Целта е да се постигне 70-100% нова техника и въоръжение към 2020г. В новата ядрена доктрина на Русия е заложена тезата и за неядрено сдържане. Предварителната му формулировка е "набор от политически, дипломатически, военно-технически мерки, насочени срещу допускането на агресия срещу Русия с неядрени средства". Сред военните заплахи за страната са изброени засилването на НАТО, разширяването на системите за провиторакетна отбрана.