Кои всъщност са "Независими гърци"?

В гръцката преса някои дори сравняват "Независими гърци" в Британската партия на независимостта (UKIP) на Найджъл Фараж

Две партии от противоположните краища на идеологическия спектър в Гърция намериха общ език за броени часове след ивънредните парламентарни избори и ще управляват заедно.

Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА) и консервативно-националистическите "Независими гърци" използват популистка реторика, дават обещания, които не е съвсем ясно как ще изпълнят, и еднакво силно мразят антикризисната програма, благодарение на която бяха опростени значителна част от гръцките дългове и страната бе защитена от фалит.

Но двете партии имат и дълбоки различия по теми, като нелегалната имиграция, отношенията с Турция, правата на хомосексуалните и мястото на православната църква в гръцкото общество и държава.

Кои всъщност са "Независими гърци", спечелили в неделя 13 депутатски места?

Партията е в значителна степен частен проект на лидера си Панос Каменос. В разгара на икономическата криза през февруари 2012 г. той напусна дясноцентристката "Нова демокрация" на Андонис Самарас и привлече консервативно-националистически настроени привърженици.

В Европарламента партията е част от политическата група на Европейските консерватори и реформатори – отцепилите се по инициатива на британския премиер Дейвид Камерън от Европейската народна партия. В гръцката преса някои дори сравняват "Независими гърци" в Британската партия на независимостта (UKIP) на Найджъл Фараж.

Една от любимите теми на Каменос е да настоява Германия да изплати репарации на Гърция за щетите, причинени от нацистката окупация. Берлин неведнъж е казвал, че този въпрос е приключен и под формата на директни плащания и инвестиции в страната са влезли десетки милиарди евро. Каменос (и далеч не само той от лидерите на страната) обаче смята, че това не е достатъчно. В Германия, отпуснала най-голямата част от 240-те милиарда евро спасителен пакет за Гъриця, едва ли ще се зарадват от влизането му във властта.

Той е обвиняван и в антисемитизъм, след като миналия месец заяви, че евреите в страната плащали по-малко данъци от гърците и получават специално отношение, припомня Хелена Смит от "Гардиън".

Думите му бяха осъдени от Борда на еврейските общности в Гърция като "сериозен акт на антисемитизъм". Представител на гръцкото правителство коментира, че това "конспиративни теории и клевети, взети от затънтените ъгли на интернет".

"Независими гърци", известни по-скоро със съкращението ANEL (от гръцкото име на партията Ανεξάρτητοι Έλληνες), са тясно свързани с Гръцката православна църква, което още повече ги прави странна компания на атеиста Алексис Ципрас, лидерът на СИРИЗА, която за западната аудитория накратко е описвана като "съюз на еврокомунисти, троцкисти и маоисти".

Освен това самата църква, радваща се и на фискални привилегии, бе критикувана в началото на кризата за скандални сделки за замяна на имоти за десетки милиони евро.

Каменос е особено чувствителен на тема национален суверенитет и гордост и много обича теориите за някакъв световен заговор срещу страната му. В предизборната си кампания той често повтаряше, че ЕС, ЕЦБ и МВФ са докарали Гърция до статут на "затънала в дългове колония"

При отделянето си от "Нова демокрация" той обвини за кризата не безотговорното взимане на кредити от държавата, бизнеса и населението, а "неолибералната лавина", която била превърнала Гърция в "лабораторна мишка"

"Никога няма да просим на колене Меркел, ще стоим гордо изправени като гърци. Гръцкият народ обединен се бори за възстановяване на националния суверенитет и достойнство", каза 49-годишният Каменос на един от митингите миналата седмица.

Тази му ненавист към антикризисните мерки е платформата, на която намира общ език със СИРИЗА. Двете партии си сътрудничеха през декември в парламента, за да предизвикат предсрочните избори.

Сред първите коментари на новината за странната коалиция в Атина се казва, че с такава екзотична двойка предстоят доста мъчителни преговори, пише "Дневник".