Шойбле: ЕС трябва да има право на вето върху националните бюджети

ЕК може да глоби Франция с до 4,2 милиарда евро за неспазване на фискалната дисциплина

Европейската комисия трябва да има право на вето върху националните бюджети, ако те нарушават фискалните правила на съюза, заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Reuters.

Коментарът е направен на фона на напрежението между Берлин, който настоява за фискална дисциплина, и френското правителство, което си позволява сериозен бюджетен дефицит от няколко години.

„След като не всички в ЕС са осъзнали напълно, че има смисъл правилата да се спазват, аз подкрепям идеята новият икономически комисар да получи правото да налага вето върху несъразмерните проектобюджети в ЕС”, заяви Шойбле в реч в Берлин, без да назовава имена на конкретни страни.

Препоръките на Европейската комисия за размера на националните бюджети трябва да са задължителни, допълва Шойбле, коментирайки, че еврозоната трябва да покаже, че е обединена в своята решимост да подобри фискалното си управление.

Европейската комисия оценява националните проектобюджети на страните от еврозоната според правомощията, които й бяха предоставени миналата година, за да гарантира, че те са в съответствие с европейските договори.

В петък Комисията отложи до март своите оценки за това, дали бюджетите на Франция, Италия и Белгия нарушават европейските правила, посочвайки, че за да вземе решение, й е необходима повече информация.

Франция ядоса Комисията и партньорите си от еврозоната, защото, въпреки че през юни 2013 европейските финансови министри й дадоха две допълнителни години, за да понижи бюджетния си дефицит под границата от 3% от брутния си вътрешен продукт, Париж заяви, че няма да спази крайния срок през 2015-а и ще изпълни задълженията си чак през 2017-а.

Ако комисията реши, че Париж не е предприел мерки, за да изпълни заложените от министрите цели, Франция може да бъде глобена с до 4,2 милиарда евро.