Скотланд ярд ще предрича престъпления

Нов проект изчислява възможността за нарушаване на закона в бъдеще

Лондонската полиция е започнала изпитания на специално разработена програма, която позволява да се „предрича“ кой от членовете на престъпна групировка ще извърши престъпление в близко бъдеще, писа в. „Таймс“.

Разработката анализира криминалното минало на регистрираните в Скотланд ярд бандити, а също така материали, които те публикуват в интернет, най-вече в социалните мрежи. След това се дава заключение за риска от извършване на повторно злодеяние. В хода на тестовете, продължили 22 седмици, системата, разработена от консултантската компания „Аксентюр“, е ползвала най-различни бази данни, създадени от лондонските полицаи и следователи.

Анализът се основава на информацията за престъпления, извършени от банди от 32-та административни района на Лондон за последните четири години. Въз основа на данните програмата изготвя „предсказания“ за следващата година, които след това трябва да се сравняват с реалния архив.

За разлика от предишни подобни разработки, тази на „Аксентюр“ взема под внимание данни от много повече източници в сравнение с конкурентни проекти.

Нововъведението напомня на хитовия филм на Стивън Спилбърг „Специален доклад“ с холивудския екшън герой Том Круз. В лентата, базирана на разказа на световноизвестния фантаст Филип К. Дик от 1956 г., органите на реда използват уменията на трима мутанти, които могат да „виждат“ в бъдещето и с тяхна помощ залавят бандити, преди да са извършили замисленото от тях престъпление.

(pressadaily)